Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w naszej "Polityce Cookies".

REGULAMIN | KONCESJA | KRS | RACHUNEK BANKOWY
nr pozwolenia na prowadzenie apteki internetowej:
ŚŒIWIF.KA-8240-165/03/30/05-ZM
Kategoria: » SOLGAR
Solgar Omega Łosoś Alaskański 120KAPSUŁEK !!!!!! DARMOWA WYSYŁKA SOLGAR!!!!!!
Suplement diety.

WYBIERAJĄC TEN PRODUKT DOSTAWA GRATIS !!!!!!!!!!!!


NNKT 3, 6, 9

Organizm może wytwarzać wiele rodzajów tłuszczów na własne potrzeby. Jest jednak grupa kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi wytwarzać i dodatkowo nie może bez nich prawidłowo funkcjonować.




Pełne Spektrum Omega Łosoś Alaskański

Wyjątkowy preparat przygotowany przez firmę Solgar zgodnie z filozofią „kopiowania natury”.

Zawiera oleje rybie pochodzące z wyjątkowego pod każdym względem, gatunku łososia alaskańskiego- dzikiego Łososia Nerka. Dziki łosoś alaskański Nerka jest jednym z najbogatszych i najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega. Zawiera kwasy Omega 3 takie jak EPA, DHA i co bardzo ważne proporcjonalnie duże ilości kwasu z grupy Omega 3 - DPA (kwas dokozapentaenowy).

Zawiera też kwasy nienasycone z grupy Omega 5, Omega 6, Omega 7 i Omega 9. Zawiera również astaksantynę, która należy do najsilniejszych znanych naturalnych antyoksydantów (jest to rozpuszczalny w tłuszczach barwnik karotenoidowy, który dostaje się do organizmu łososia ze zjadanego fitoplanktonu, odżywiając go i nadając mu charakterystyczny różowo-czerwony kolor). Olej z łososia alaskańskiego jest również bogatym źródłem witaminy D3.

SPOSÓB UŻYCIA

  • DAWKOWANIE1 kapsułka dziennie
  • OPAKOWANIE120 kapsułek
  • KURACJA120 dni

Jedna (1) kapsułka zawiera:

  • Olej z dzikiego łososia alaskiego1200 mg
  • Łącznie kwasy tłuszczowe omega-3†250 mg
  • EPA (kwas eikozapentaenowy)101mg
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy)90mg
  • DPA (kwas dokozapentaenowy)20,5mg
  • Inne kwasy tłuszczowe omega-338,5mg
  • Łącznie kwasy tłuszczowe omega-50,95mg
  • Łącznie kwasy tłuszczowe omega-624mg
  • Łącznie kwasy tłuszczowe omega-796mg
  • Łącznie kwasy tłuszczowe omega-9192mg
  • Astaksantyna10 μg
  • Witamina D3 (100 IU, cholekalcyferol)2,5 μg

†Naturalne źródło trójglicerydów

Naturalne substancje pomocnicze

  • Otoczka kapsułki żelowej: żelatyna zwierzęca, glicerol roślinny (z oleju z ziarna palmowego i oleju kokosowego)
  • Przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, Wyciąg z rozmarynu, Olejek z szałwii muszkatołowej, Olejek tymiankowy

Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera:

cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy , glutenu, produktów mlecznych jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących










Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to substancje tłuszczowe, które jak dotychczas wykazano, mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Są charakterystycznym elementem diety śródziemnomorskiej. Dobroczynny wpływ tej diety na zdrowie ludzi jest obserwowany od wieków. Dieta ta słynie z wpływu na opóźnienie procesu starzenia się organizmu, dobroczynnego działania na serce i układ krążenia, a także na wzrost odporności, poprawę wyglądu i pozytywnego wpływu na pracę układu trawiennego. Podstawę tej diety stanowią oleje roślinne, zioła i ryby. Oliwa z oliwek, olej lniany, rozmaryn, oregano od razu kojarzą się nam z romantycznymi, ciepłymi i aromatycznymi klimatami śródziemnomorskimi, otoczonymi przez wszechobecne słońce.

Kwasy tłuszczowe nienasycone są niezbędne do wielu biologicznych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są kwasami tłuszczowymi, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sam, muszą być dostarczone z odpowiednich rodzajów żywności. Po ich odkryciu w 1923 roku były określane mianem „witaminy F” – jest to nazwa historyczna, gdyż kilka lat później stwierdzono że znacznie lepiej klasyfikować je jako kwasy tłuszczowe, a nie jako witaminy.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)

Podstawowymi kwasami tłuszczowymi z grupy NNKT są:

  • Omega 3 – kwas alfa-linolenowy, ALA
  • Omega 6 – kwas linolowy, LA

Te dwa kwasy nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z dietą. Stanowią one w organizmie punkt wyjściowy do syntezy kwasów tłuszczowych o dłuższych łańcuchach bardziej nienasyconych. Biorą w tym udział odpowiednie enzymy, których aktywność zależy od wielu składników

  • Omega 9 – kwas oleinowy

Kwasy tłuszczowe Omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one zaliczane do grupy NNKT warunkowo. Organizm ludzki posiada enzymy niezbędne do ich syntezy. Jednak osoby starsze lub z chorobami wątroby, bądź osoby obciążone błędami genetycznymi, nie są w stanie wytworzyć ich dostatecznej ilości niezbędnej do trwania w zdrowiu. Dlatego też są nawet obecne w suplementach NNKT o dobrze opracowanej recepturze. Najważniejszym przedstawicielem tej grupy jest kwas oleinowy. diety (witamin i minerałów). Aktywność ich może też być uwarunkowana od dobrze zbilansowanego składu diety.

OMEGA-3

Zapalenie i choroby z autoagresji

Kwasy Omega-3 pełnią ważną rolę w przebiegu różnych stanów zapalnych. Wynika to z faktu, że ostatecznym produktem przemiany EPA w organizmie są prostaglandyny serii 3, które wykazują działanie przeciwzapalne. W badaniach wykazano złagodzenie stanów zapalnych jelit u osób przyjmujących oleje rybie, wykazano także, że niedobór kwasów Omega-3 ma znaczenie w szeregu stanów zapalnych, w tym w reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także z powodzeniem stosuje się je do łagodzenia objawów łuszczycy.

Choroby sercowo-naczyniowe

Korzystny wpływ kwasów Omega-3 na stan układu sercowonaczyniowego wykazany w badaniach populacyjnych został potwierdzony w wielu badaniach klinicznych. Stosowanie kwasów Omega-3, w szczególności DHA i EPA w prewencji chorób tego układu jest zalecane przez odpowiednie organizacje medyczne na całym świecie. Kwasy Omega-3 hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń rytmu serca oraz zawału serca, hamują agregację płytek krwi, stabilizują blaszkę miażdżycową, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom trójglicerydów oraz stabilizują poziom cholesterolu.

Ciąża i rozwój dzieci, zdrowie psychiczne

Także w tym przypadku właściwa podaż kwasów Omega-3 i ich korzystny wpływ na rozwój płodu i dziecka zostały dobrze opisane. Kobietom w ciąży, a nawet planującym ciążę, zaleca się zmiany dietetyczne oraz suplementację przy pomocy kwasów Omega-3. Odgrywają one kluczową rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu i dziecka (DHA stanowi 15-20% kory mózgowej i 30-60% siatkówki). W okresie laktacji mleko matki stanowi jedyne źródło tych kwasów, stąd takie znaczenie właściwej dla niej diety. Także w późniejszym czasie wzrostu dziecka stanowią one bardzo istotny czynnik dla właściwego rozwoju psychoruchowego i poznawczego. Niski poziom DHA jest związany ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem, dysleksją, obniżoną koncentracją, nadpobudliwością. Wiadomo, że dzieci z ADHD cechuje także m.in. niski poziom DHA, a suplementacja nim pozwala na złagodzenie objawów tego zespołu.

Miesiączkowanie bolesne

Kwasy Omega-3 pomagają złagodzić bóle miesiączkowe prawdopodobnie z powodu ich przeciwzapalnych właściwości oraz ich znaczenia w produkcji hormonów płciowych, a także wyrównywania nierównowagi pomiędzy Omega-3, a Omega- 6 w organizmie kobiety.

Nowotwory

Istnieje wiele publikacji wskazujących na korzystne działanie kwasów Omega-3 w niektórych typach nowotworów. Mogą one opóźnić powstawanie i rozwój niektórego typu nowotworów.

Kwas tłuszczowy Źródło pokarmowe
EPA (Omega-3) 
Kwas eikozapentaenowy
Łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg, jaja
DHA (Omega-3) 
Kwas dokozaheksaenowy
Łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg, jaja, al gi, podroby
ALA (Omega-3) 
Kwas -linolenowy
Siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni, kanadyjski rzepak, soja, niektóre orzechy, ciemnozielone warzywa liściaste
LA (Omega-6) 
Kwas linolowy
Krokosz barwierski, słonecznik, konopie włókniste, soja, orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, siemię lniane
GLA (Omega-6) 
Kwas -linolenowy
Ogórecznik, nasiona czarnej porzeczki, wiesiołek dwuletni, siemię lniane
(Omega-9) 
Kwas oleinowy
Oliwki, migdały, awokado, orzechy ziemne i oleje z nich, siemię lniane.
\"\"\"\"

OMEGA-6

Skóra

GLA jest prawdopodobnie jednym z najważniejszych składników odżywczych sprzyjających utrzymaniu skóry w dobrym stanie. W badaniach obserwowano pozytywne reakcje na dodatkowe spożycie GLA z olejów z ogórecznika lekarskiego i wiesiołka dwuletniego w przypadku wysuszonej skóry oraz wyprysków, które mogą być czasami związane z niedoborem GLA. Inne badania wykazały zmniejszenie świądu skóry po spożyciu GLA w postaci oleju z ogórecznika aż o 90%. U tych samych pacjentów obserwowano zmniejszenie zaczerwienienia skóry i wysięku z ran. W pojedynczych przypadkach obserwowano złagodzenie objawów łuszczycy.

Stany zapalne

Teoretycznie można uzasadnić zastosowanie kwasów Omega- 6 w stanach zapalnych, bowiem jednym z produktów przemian LA są działające przeciwzapalnie prostaglandyny serii 1. W praktyce zrównoważone spożycie kwasów Omega-3 i Omega- 6 najprawdopodobniej przyniesie najlepsze wyniki, jednak należy pamiętać o ich „samoistnej” nierównowadze w naszej obecnej diecie. Właściwe suplementy kwasów z rodziny Omega powinny zawierać je w odpowiednich proporcjach, ze znaczną przewagą Omega-3 nad Omega-6 i Omega-9.

Neuropatie cukrzycowe

W badaniach wykazano, że GLA może być ważnym czynnikiem w zapobieganiu neuropatiom cukrzycowym, które dotykają 60-70% wszystkich diabetyków. Okazało się, że suplementacja GLA jest jednym z najbardziej skutecznych sposobów niwelowania ich skutków. Wszystkie osoby cierpiące na cukrzycę powinny rozważyć możliwość suplementacji GLA, np. olej z ogórecznika lub wiesiołka, w celu zapobiegania neuropatiom.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego i równowaga hormonalna

U kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego odnotowuje się niedobory NNKT. W toku przemian LA powstają prostaglandyny, substancje podobne do hormonów, kontrolujące szereg funkcji fizjologicznych, także produkcję hormonów i przewodzenie nerwowe, prawidłowość którego jest istotna w zapobieganiu temu zespołowi. GLA w postaci oleju z wiesiołka dwuletniego łagodzi wiele objawów, w tym przedmiesiączkowe bóle głowy, depresje, ból, wrażliwość i obrzęki piersi, ogólną drażliwość, depresje.

OMEGA–9

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-9, których głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy występujący przede wszystkim w oliwkach, migdałach, awokado, orzechach ziemnych i siemieniu lnianycm nie należą do grupy NNKT. W niektórych przypadkach ich przyjmowanie może okazać się korzystne. Dotyczy to szczególnie osób starszych oraz osób ze schorzeniami wątroby, u których synteza tych kwasów może być zaburzona.

Układ sercowo – naczyniowy.

Zastąpienie kwasami Omega-9 w diecie tłuszczów nasyconych może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu sercowonaczyniowego z powodu obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego oraz poziomu cholesterolu LDL (złego) i jednoczesnym podwyższeniem cholesterolu HDL (dobrego), a także obniżeniu trój glicerydów we krwi.

Inne możliwe zastosowania

Zwiększone spożycie kwasów jednonienasyconych z grupy Omega-9 i zmniejszeniu kwasów nasyconych może wspomóc kontrolę poziomu cukru we krwi, zmniejszając zapotrzebowanie na insulinę i umożliwiając lepszą kontrolę glikemi. Kwasy tłuszczowe Omega-9 stanowią ważny materiał budulcowy błon komórkowych, których integralność decyduje o właściwym funkcjonowaniu komórek. Ich spożycie w zastępstwie kwasów tłuszczowych nasyconych zmniejsza nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Zapobiega także powstawaniu kamieni żółciowych.

SUPLEMENTACJA – DZIAŁANIE RÓWNA SIĘ ŚWIEŻOŚĆ.

Jełczenie jest to rozkład tłuszczów zachodzący spontanicznie przy dłuższym przechowywaniu. Jełczenie jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych. Sprzyja mu podwyższona temperatura i światło, w tym słoneczne.

Zjełczałe tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. NNKT jako kwasy wielonienasycone są najbardziej narażone na jełczenie, w skutek czego tracą swoje właściwości biologiczne. Ponad to tłuszcz zjełczały może niszczyć wartościowe składniki pokarmowe zawarte w innych produktach żywnościowych z którymi są spożywane. Metoda, która pozwala określić świeżość olejów jadalnych (w tym rybiego) jest metodą polegającą na oznaczeniu zawartości tzw. wolnych kwasów tłuszczowych czyli tych powstałych w skutek utlenienia (jełczenia) nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju. W świeżym oleju ilości tzw. wolnych kwasów tłuszczowych jest minimalna i wzrasta wraz z postępującym procesem zjełczenia. Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych podaje się w procentach (%) w odniesieniu do całej masy tłuszczu. Granica świeżości oleju to zawartość wolnych kwasów tłuszczowych od 0,5-1,5%. Olej rybi dla zachowania swojej aktywności musi być chroniony przed światłem i podwyższoną temperaturą. Dlatego oleje gwarantujące trwałą, wysoką świeżość są pakowane w ciemne, szklane, bursztynowe buteleczki. Zapewnia to stabilność przechowywania oleju gwarantującą utrzymanie świeżości.

W aptece należy zapytać czy:

  • producent wytwarza oleje w małych partiach tzn. zawsze ze świeżych produktów
  • przeprowadza standaryzowane testy na zawartość wolnych kwasów tłuszczowych

Najbardziej renomowany producent spełniający w/w warunki jest w stanie zagwarantować ilość wolnych kwasów tłuszczowych nie przekraczającą 0,1% na koniec daty ważności oleju w preparacie.

Ze zrozumiałych względów utrzymanie takiej świeżości dla oleju zapakowanego w buteleczki plastikowe lub blistry w kartonowy pudełku – jest niemożliwe. Eksperci ds. żywienia i lekarze zalecają spożywanie ryb 2 razy w tygodniu. Zalecana porcja suplementacyjna to od 300 mg DHA i EPA do 1–1,5 grama EPA DHA dziennie.




Cena brutto: 157.00 zł
« powrót