|
Ostercal 1250 D 90 kapsułek NutroPharma
Suplement diety.
NUTROPHARMA Sp. z o.o.
Ostercal zawiera składniki pozwalające utrzymać zdrowe kości i zęby (wapń, witamina D)
Ostercal zawiera m.in naturalny wapń z muszli ostryg o wysokim stopniu oczyszczenia oraz witaminę D i lizynę. Lizyna to aminokwas egzogenny, którego zwyczajowym źródłem w diecie są produkty odzwierzęce. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia z diety, zaś lizyna przyczynia się jego wykorzystania zarówno przez zwiększanie wchłaniania jak i zmniejszanie wydalania1 Dwie kapsułki Ostercal zawierają aż 2000 j. m. witaminy D, co jest porcją zgodną z polskimi rekomendacjami dotyczącymi suplementacji witaminy D dla osób dorosłych2 (do 75 roku życia). Suplementacja witaminy D powinna być dodatkiem do spożycia wapnia z dietą.
Działanie preparatu
Właściwości i wskazania do stosowania:
Wapń i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.
Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Lizyna wpływa na efektywniejsze wchłanianie wapnia z jelita i jednocześnie redukuje jego wydalanie wraz z moczem, co prowadzi do efektywniejszego wykorzystania tego pierwiastka³.
Zainwestuj w swoje kości – ważne wskazówki:
Obecność wapnia w diecie jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Odpowiednia ilość tego pierwiastka jest szczególnie ważna:
• W okresie intensywnego wzrostu ze względu na proces budowy kości;
• W wieku dojrzałym (szczególnie u kobiet po 40. roku życia), kiedy wśród naturalnych procesów metabolicznych przeważają te związane z utratą tkanki kostnej
• Po urazach kostnych, gdyż odpowiednia ilość wapnia warunkuje zdrowe kości.
Spożywaj produkty bogate w wapń:
Wyniki badań wskazują, że na obniżenie wchłaniania wapnia z żywności wpływa wiele czynników, w tym wiek czy palenie papierosów4.
Źródłem łatwo dostępnego wapnia w polskiej diecie jest mleko i jego przetwory, np. jogurt czy kefir. Kazeina, jedno z głównych białek mleka, znacznie poprawia biodostępność wapnia. Drugą grupą produktów bogatych w wapń są ryby, które spożywamy z ościami (np. sardynki, szprotki). Wśród roślinnych źródeł wapnia znajdują się mak, a także zielone warzywa (brokuły, jarmuż) oraz rośliny strączkowe (np. fasola, soja).
Unikaj nadmiernych ilości:
• Kawy – zawarta w niej kofeina wpływa na zwiększanie wypłukiwania wapnia z kości i wydalania go z moczem
• Alkoholu – zaburza procesy wchłaniania witaminy D oraz prowadzi do uszkodzenia komórek kościotwórczych
Czy wiesz, że...
Wyniki badań in vitro wykazały, że lizyna prócz wpływu na wchłanianie i ograniczenie wydalania wapnia jest jednym z aminokwasów, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie komórek kościotwórczych5
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Bardzo ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać : patrz ulotka
Informacje dodatkowe:
Przed użyciem prosimy zapoznać się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, lub skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać Twojemu zdrowiu a nawet życiu.
Zdjęcie ma charakter informacyjny.
Rzeczywisty wygląd produktu może się różnić od prezentowanego na zdjęciu. Nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualne zmiany w wyglądzie produktu dokonane przez producenta.
|