Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w naszej "Polityce Cookies".

REGULAMIN | KONCESJA | KRS | RACHUNEK BANKOWY
nr pozwolenia na prowadzenie apteki internetowej:
ŚŒIWIF.KA-8240-165/03/30/05-ZM
Kategoria: » SOLGAR
Solgar L-Arginina 500 mg x 50KAPSUŁEK !!!!!! DARMOWA WYSYŁKA SOLGAR!!!!!!
Suplement diety.

WYBIERAJĄC TEN PRODUKT DOSTAWA GRATIS !!!!!!!!!!!!


Aminokwasy i Proteiny

Zapotrzebowanie na białko przekłada się faktycznie na zapotrzebowanie na poszczególne aminokwasy. Aminokwasy dzielą się na „niezbędne” – muszą być dostarczane z pożywieniem i na „nie niezbędne” – organizm może je wytwarzać sam.






Produkt dostarcza naturalnej argininy (L-) w postaci wolnej. Oznacza to, że występuje ona bez wiązań peptydowych. Dlatego jest lekkostrawna, gdyż wchłania się do krwiobiegu bez konieczności trawienia.

SPOSÓB UŻYCIA

  • DAWKOWANIE1 kapsułka dziennie
  • OPAKOWANIE50 kapsułek
  • KURACJA50 dni

1 (jedna) kapsułka zawiera:

Naturalne substancje pomocnicze

  • Otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza)
  • Substancja Wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
  • Substancja Przeciwzbrylająca: roślinny stearynian magnezu

Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera:

cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwują­cych, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.





Arginina to aminokwas (element cząsteczkowy budujący białko) należący do grupy aminokwasów endogennych, czyli nie niezbędnych. Jednak na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat odkryto wiele bardzo istotnych funkcji argininy w organizmie. Jej rola jest na tyle ważna i niezbędna, iż zachodzi potrzeba bacznego zwracania uwagi na jej poziom w diecie. Obecnie argininę traktuje się jako aminokwas warunkowo niezbędny. Oznacza to konieczność zapewnienia jej odpowiedniego poziomu spożycia, w celu prawidłowego działania wielu istotnych układów i funkcji organizmu. Poniżej zostaną podane informacje o roli tego aminokwasu w funkcjonowaniu organizmu ludzkiego.

SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA, WZROST I NAPRAWA MIĘŚNI

Liczne badania potwierdzają znaczenie L-argininy dla sportowców. Jest ona potrzebna do wytwarzania różnych związków niezbędnych do produkcji energii w mięśniach (np. fosforan kreatyny, fosforan argininy). Arginina pełni istotną rolę w transporcie, magazynowaniu i wydalaniu azotu – jest to niezwykle istotne dla sprawnego metabolizmu mięśni.

UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY

Przy obecności argininy komórki śródbłonka wytwarzają tlenek azotu. Substancja ta sygnalizuje mięśniom gładkim, aby się rozluźniły, co poprawia krążenie. Takie działanie argininy ma szczególne znaczenie w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i zastoinowej niewydolności serca. Badania wykazały, iż dodatkowa suplementacja argininą może normalizować agregację płytek (skłonność do powstawania skrzepów krwi) u osób z wysokim poziomem cholesterolu.

FUNKCJE PŁCIOWE MĘŻCZYZN

Jako prekursor tlenku azotu arginina może ułatwić erekcje prącia i może być użyteczna w przypadku zaburzeń wzwodu. Badania wykazują na zmniejszenie zaburzeń wzwodu dzięki suplementacji argininą u mężczyzn z nieprawidłowym metabolizmem tlenku azotu.

BEZPŁODNOŚĆ MĘŻCZYZN

Arginina jest potrzebna do produkcji nasienia. Okazuje się, że u mężczyzn na diecie ubogiej w argininę zmniejsza się liczba plemników w jednostce objętości nasienia aż o 90%. Badania sugerują, że suplementacja argininą może pomóc w utrzymaniu normalnej ilości plemników w nasieniu i ich ruchliwości.

GOJENIE SIĘ RAN – WSPARCIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO

Badania pokazują, że suplementacja argininy poprawia syntezę kolagenu i przyśpiesza naprawę tkanek po zabiegu chirurgicznym. Arginina wspomaga również funkcje immunologiczne, zmniejszając ryzyko infekcji pooperacyjnych. Jest także warunkowo niezbędna dla pacjentów z ranami po oparzeniach. Badania wykazały również skrócenie czasu pobytu w szpitalach, rzadsze infekcje i poprawę funkcji immunologicznych u pacjentów z oparzeniami po zastosowaniu suplementacji argininy.

OCHRONA WĄTROBY

Arginina przekształca amoniak, który jest główną substancją toksyczną dla wątroby, w mocznik.

MOŻLIWE ZASTOSOWANIE ZWIĘKSZONEGO SPOŻYCIA ARGININY:

  • ćwiczenia siłowe i ogólnie odżywianie sportowców
  • infekcje
  • marskość wątroby
  • gojenie się ran i poparzeń, gojenie się ran pooperacyjnych
  • bezpłodność (mężczyzn), impotencja
  • choroba wieńcowa, nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi)
  • choroby sercowo-naczyniowe, słabe krążenie krwi

ŹRÓDŁA POKARMOWE:

  • soja,
  • wołowina,
  • wieprzowina,
  • indyk,
  • orzechy włoskie,
  • sezam,
  • orzechy ziemne,
  • siemię lniane,
  • orzechy laskowe,
  • czekolada,
  • orzechy nerkowca,
  • kasza gryczana,
  • orzechy brazylijskie,
  • migdały,
  • makrela.

SUPLEMENTACJA

Najskuteczniej można uzupełnić argininę, przyjmując ją w formie naturalnej (literka „L-” przed nazwą) i w postaci wolnej. Oznacza to, że będzie ona najlepiej wchłaniać się do krwioobiegu organizmu, bez konieczności trawienia. Typowe dawki to: 500-5000 mg dziennie na czczo lub po około 2 godzinnej przerwie między posiłkami.

Suplementacji argininą nie powinny stosować osoby chore na schizofrenię, kobiety w ciąży lub matki karmiące,ani osoby cierpiące na niewydolność nerek i niewydolność wątroby (stwierdzona niezdolność wątroby do spełniania prawidłowych funkcji metabolitycznych oraz syntezy białek.



Cena brutto: 53.00 zł
« powrót