|
Solgar Błonnik 120 KAPSUŁEK
Suplement diety
Błonnik - pełni wiele niezbędnych i pożytecznych funkcji. Wraz 400 rodzajami szczepów bakterii rezydujących w naszych jelitach dba, aby poprawna praca układu pokarmowego utrzymywała organizm w zdrowiu.
Każda kapsułka zawiera zestaw naturalnych, sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsułki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance dowolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwykle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.
Zestaw błonników został tak dobrany, iż odpowiada fizjologicznym potrzebom układu trawiennego, 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nierozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik) natomiast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, błonnik owsiany). Te odpowiednie proporcje zapewniają długotrwale stabilną i fizjologicznie poprawną pracę jelit.
- DAWKOWANIE2 do 6 kapsułek dziennie
- OPAKOWANIE120 kapsułek
- KURACJA20 do 60 dni
2 kapsułki zawierają:
- pektyna z grejpfruta200 mg
- Błonnik rozpuszczalny w wodzie:-
- mielone nasiona lnu200 mg
- błonnik owsiany200 mg
- łuski nasion Babki Płesznik (psyllium)200 mg
- pektyna z jabłek200 mg
- Błonnik nierozpuszczalny w wodzie:-
Naturalne substancje pomocnicze
- Substancje przeciwzbrylająca: roślinny stearynian magnezu, dwutlenek krzemu
- Celuloza (substancja zagęszczająca)
- Składniki kapsułki: woda, celuloza roślinna
Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.
Błonnik jest obecnie tak ważnym elementem diety, że nie mówimy o możliwych jego zastosowaniach tylko o problemach zdrowotnych wynikających z jego zbyt małej ilości w diecie.
Problemy zdrowotne powiązane z dietą ubogą w błonnik:
- Układ krążenia
- choroby serca, nadciśnienie, udary, wylewy krwi do mózgu, żylaki, wysoki poziom cholesterolu
- Układ trawienny
- zaparcia, hemoroidy, rak okrężnicy, zapalenie okrężnicy, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Crohna, polipy jelita grubego
- Przemiana materii
- nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, kamienie żółciowe, dna moczanowa
- Inne
- próchnica, stwardnienie rozsiane, zła kondycja skóry, zaburzenia immunologiczne, anemia złośliwa
Błonnik zwany też włóknem pokarmowym stanowi tę część żywności pochodzenia roślinnego, która jest odporna na strawienie w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu spełnia on niezwykle istotna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.
Rodzaje Błonnika
Błonnik (włókno pokarmowe) występuje w naturze pod wieloma postaciami. Ze względu na zasadniczy charakter jego funkcji w przewodzie pokarmowym wynikających z jego zdolności do rozpuszczania się w wodzie. Podzielono więc błonnik na rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny w wodzie.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie – charakteryzuje się on dużą zdolnością do rozpuszczania w wodzie tworząc rodzaj galaretowatego żelu dużej objętości. Ten rodzaj błonnika to pektyny. Jest to błonnik przeważnie pochodzenia owocowego, ale nie tylko. Najskuteczniejsze błonniki pektynowe to pektyna jabłkowa, grejpfrutowa i owsiana.
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie – charakteryzuje się on zdolnością do pochłaniania wody i pęcznienia oraz mechanicznego stymulowania ścian jelita, co pobudza je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ten rodzaj błonnika to celulozy występujące głównie w liściastych warzywach, grochu, fasoli oraz w łuskach nasion lnu, babki płesznika (psyllium), otrębach.
Fizjologiczne role poszczególnych rodzajów błonnika.
Błonnik pektynowy (rozpuszczalny w wodzie) tworzy rodzaj galaretowatego żelu wyściełającego ściany przewodu pokarmowego, zapobiega drażnieniu ścianek przez trawiony pokarm a także jego przyklejaniu się (co zapobiega niestrawności i gniciu). Ten rodzaj trudno przepuszczalnej błony spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia (co daje dłużej trwające uczucie sytości po posiłku i zmniejsza wydzielanie insuliny). Zadaniem błonnika pektynowego, żelującego się w jelitach jest też „kontrolowanie” uwadniania się masy kałowej, zapobiegając ich nadmiernemu wysuszeniu, które prowadzi do wydłużonego zalegania stolca co stanowi ryzyko powstania stanów zapalnych oraz zaparć. Błonnik celulozowy (nierozpuszczalny w wodzie) pochłania w siebie bardzo duże ilości wody, pęczniejąc i zwiększając swoją objętość, co w zasadniczy sposób zwiększa objętość stolca (np. babka płesznik potrafi zwiększyć swoją objętość nawet 15-krotnie). Jednocześnie jego twarda nie mieszająca zewnetrzna struktura delikatnie podrażnia ścianki jelit i stymuluje do odpowiedniego przesuwania pokarmu w dół przewodu pokarmowego. Do prawidłowej pracy układu pokarmowego niezmiernie istotne są proporcje tych dwóch rodzajów błonnika. Fizjologicznie idealne proporcje usuwające skutecznie zaparcia i przywracające normalną pracę jelit to 60% błonnika pektynowego i 40% błonnika celulozowego.
Korzyści zdrowotne z przyjmowania dwóch rodzajów błonnika pokarmowego w odpowiednich proporcjach.
Układ trawienny
Obie frakcje błonnika wywierają niezwykle korzystny wpływ na układ trawienny dzieląc się funkcjami i wzajemnie uzupełniając.
- masa i czas zalegania stolca – ułatwia jego przesuwanie ku dołowi przewodu pokarmowego, podrażniając mechanicznie ścianki jelit informują o konieczności wypychania go w niższe partie. Otaczając stolec galaretowatym żelem nadaje mu właściwy poślizg i zapobiega powstaniu gnijących nie strawionych resztek. Takie działanie umożliwia fizjologiczne trawienie i wypróżnianie się w krótszym czasie. Zaleganie mas kałowych w przewodzie pokarmowym umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych, a odpowiednia masa stolca zapewnia poprawne odstępy między wypróżnieniami.
- odpowiednia ilość błonnika w diecie promuje rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Przy małej jego ilości następuje nadmierny rozwój szkodliwych bakterii, co na przestrzeni lat ma bardzo niekorzystne konsekwencje dla funkcjonowania jelit i całego organizmu.
Wpływ na poziom cholesterolu
Dieta bogata w błonnik pektynowy, a w szczególności owsiany, pomaga w kontrolowaniu cholesterolu we krwi poprzez właściwości wyłapywania tzw. złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. U osób z wysokim poziomem cholesterolu, które spożywały regularnie min. 3 gramy błonnika z płatków owsianych zanotowano spadek cholesterolu całkowitego o 8-23%. W innych badaniach przy dawce od 10 g do 15 g błonnika wykazano po 3 miesiącach redukcję całkowitego cholesterolu o 14%, złego cholesterolu (LDL) o 28%, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) wzrósł o 21%.
Wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi
Najskuteczniejszy wpływ błonnika na utrzymanie prawidłowej wagi uzyskujemy gdy staramy się dostarczać obu frakcji błonnika w fizjologicznych proporcjach. Błonnik pektynowy spowalnia wchłanianie cukru co daje dłużej trwające uczucie sytości i zmniejsza wyrzut insuliny do krwiobiegu. Błonnik celulozowy zwiększając objętość stolca, poprzez działanie na mechanoreceptory jelit, daje uczucie sytości i pełności. Oba rodzaje błonnika pochłaniają część tłuszczu absorbując od 30-180 kcal dziennie (niby nie dużo, ale daje to w ciągu roku spadek wagi od 1,5 kg do nawet 9 kg). Kontrolują przepływ wody w jelitach i normalizują proces trawienia. Błonnik wpływając na zmniejszenie nadmiaru toksyn i wody w organizmie przyczyniają się do zeszczupleń obwodów ciała (brzuch, uda, biodra).
Inne funkcje błonnika
Wygląd skóry i cery. Poprawa wyglądu
Błonnik pektynowy – pomaga skutecznie wypłukiwać zanieczyszczenia z organizmu, co oprócz jego odtrucia, przynosi korzyści w poprawie wyglądu i kondycji skóry i cery (mniejsza skłonność do cellulitisu).
Zapobieganie wzdęciom
Żel stworzony przez błonnik pektynowy w jelitach ma zdolność do wiązania gazów jelitowych wewnątrz swojej struktury, przywracając jednocześnie równowagę korzystnej flory bakteryjnej, normalizuje proces fermentacji i trawienia pokarmów.
Regeneracja ścianek jelit
Błonniki celulozowe – poddane działaniu soków trawiennych wydzielają dobroczynne śluzy i łagodnie oczyszczają ścianki jelit. Jedna z silniejszych właściwości śluzotwórczych posiada babka płesznik. Natomiast zawarte w lnie kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie i regenerująco na śluzówkę jelit.
Zdrowie kobiet
Dostateczna ilość błonnika w diecie wpływa korzystnie na zdrowie systemu hormonalnego kobiet. Przy jego braku i zaburzonej równowadze flory bakteryjnej może dochodzić do wtórnego syntetyzowania estrogenu. Zbyt wysoki poziom estrogenu sprzyja powstawaniu mięśniaków, rakowi piersi i macicy. Z badań wynika, iż wysokie spożycie błonnika przez kobiety zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia nowotworu piersi nawet o 40%*.
Naturalne źródła
Błonnik pektynowy: jabłka, grejpfruty, owoce cytrusowe, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, większość owoców i warzyw. Błonnik celulozowy: ryż, kukurydza, otręby pszenne, orzechy, truskawki, maliny.
Suplementacja
Najkorzystniej i najzdrowiej jest spożywać obie frakcje błonnika jednocześnie w odpowiednich proporcjach (60% błonnik pektynowy i 40% błonnik celulozowy). Najlepsze są kapsułki z błonnikami, ponieważ zawierają błonniki w sproszkowanej, naturalnej formie (są kilkakrotnie skuteczniejsze od tabletek). Ponadto zawsze kapsułki można rozpuścić w wodzie, soku, jogurcie czy kefirze. Taka forma zapewnia najskuteczniejsze fizjologiczne działanie, co gwarantuje zdrowie i naturalnie stabilną pracę układu trawiennego. Typowa skuteczna porcja powinna uzupełniać dietę w od 1 do 3 gram błonnika dziennie.
Przed użyciem prosimy zapoznać się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu, lub skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać Twojemu zdrowiu a nawet życiu.
|